Articles acadèmics

Si és d'interès visita la secció de breus articles i la secció de propostes d'activitat on trobaràs molt més contingut! A continuació es presenten els articles acadèmics escrits fins ara:  

''El dret a l'aturada acadèmica i a assistir a classe: col·lisió i ponderació''

Sol·licita el pdf. En aquest cas no es publica perquè és part de la tesi doctoral i d'un article acadèmic pendent de publicar.

''El reconeixement de les federacions esportives catalanes: Els casos de la Federació Catalana d'Esquaix i Raquetbol, i el de la Federació Catalana de Patinatge''

Actualment, la tendència de les organitzacions catalanes a treballar en xarxa amb organismes internacionals és una realitat que creix dia a dia. Amb l'objectiu de documentar-ho, donar-hi continuïtat i oferir-ho a totes les entitats que creuen en la importància de la presència internacional, la FOCIR ha volgut recollir en aquesta col·lecció models de reconeixement internacional promoguts des de la societat civil del nostre país.

La col·lecció casos d'internacionalització vol oferir així diferents fulls de ruta que han seguit algunes organitzacions catalanes en el seu camí cap al reconeixement global. La col·lecció està pensada com un recurs pedagògic que ha d'ajudar el conjunt del teixit associatiu català a definir les seves pròpies estratègies i superar les dificultats per participar amb veu pròpia a les seves branques internacionals.

La publicació que teniu a les mans, «El reconeixement internacional de les federacions esportives catalanes», constitueix el quart número de la col·lecció i és fruit de la recerca i el treball de Sergi Blàzquez, Oriol March i Roger Nadal. S'hi analitzen dos casos de federacions esportives catalanes en els seus esforços per assolir el reconeixement internacional. Per una banda s'hi explica un procés de reconeixement reeixit, el de la Federació Catalana d'Esquaix i Raquetbol, i per l'altra, un de més dificultós, que és el que va seguir la Federació Catalana de Patinatge. Ambdós són mostra i exemple dels camins que s'endeguen des de l'àmbit de l'esport a Catalunya en la cerca del reconeixement internacional.

Pots accedir gratuïtament al llibre publicat en el següent enllaç: https://focir.cat/ca/casos-dinternalitzacio/casos-dinternalitzacio-4/ 

''Les garanties electorals un dia de votació Espanya c. Regne Unit''

Espanya i el Regne Unit com a Estats liberals, democràtics i occidentals tenen un grau de garanties electorals similars tot i no compartir la mateixa tradició jurídica i constitucional. Degut a experiències històriques caciquils i a l'aprofundiment del principi democràtic han anat adaptant els seus mecanismes legals per combatre el frau, la intimidació o la manipulació electoral. Aquest treball inclou una contextualització històrico-legal i l'anàlisi comparatiu de les garanties recollides principalment en la Representation of the people Act de 1983 i la Llei Orgànica del Règim Electoral General de 1985, per a reflexionar sobre les similituds i diferències, els estàndards mínims i els nous reptes 2.0. 

''Una visión histórica de la reforma constitucional en España''

La España constitucional ha sido históricamente inestable y aunque su apuesta por la rigidez como garantía desde la primera constitución, de 1812, no ha ayudado a afrontar los cambios sociales y políticos, no es el único motivo de esta inestabilidad. La división ideológica, las demandas periféricas o la monarquía han jugado también un importante papel. Comparando las dos únicas reformas hasta día de hoy, en 1992 y 2011, con los siete textos constitucionales que son o fueron vigentes podemos concluir que las constituciones en España no se reforman, se crean. 

Presentació d'aquest article en una ponència a la ''II Jornadas estudiantiles de la Universidad de La Frontera a Chile'' [a partir del minut 1:44].  

''La violació de drets fonamentals i l'exercici del dret a l'autodeterminació externa en el cas de Catalunya''

El dret a l'autodeterminació està reconegut a l'article 1.2 de la Carta de les Nacions Unides i a l'article 1 del Pacte Internacional de drets civils i polítics; i de drets econòmics, socials i culturals, i en conseqüència també està reconegut per la Constitució Espanyola mitjançant l'article 10.2 i l'article 96. No obstant això hi ha una manca de seguretat jurídica per al disparitat d'interpretacions que junt amb la discrecionalitat dels Estats en el reconeixement de noves entitats polítiques i les resolucions 1514 (XV) i 1541 (XV) de l'Assemblea General de les Nacions Unides, dificulten el seu exercici efectiu.

Això és degut a la col·lisió amb el principi d'integritat territorial i sobirania nacional dels Estats i els esquemes liberals unitaris. Veureu en aquest treball com l'evolució natural del dret en l'aprofundiment democràtic, i opinions consultives o informes per exemple sobre Kosovo, Quebec i Illes Aaland fan entreveure nous supòsits que legitimen el dret a la secessió, principalment la impossibilitat en l'exercici del dret a l'autodeterminació interna i la vulneració de drets fonamentals. 

''La distribució competencial en matèria de medi ambient: Un anàlisi de la Sentència del Tribunal Constitucional 87/2019 sobre la Llei del Canvi Climàtic''

La sentència del Tribunal Constitucional 87/2019 sobre la Llei catalana del Canvi Climàtic és un precedent recent sobre la distribució competencial en matèria de medi ambient que aborda les principals problemàtiques a l'hora de regular-la: La transversalitat de la matèria, la línia centralitzadora de les institucions estatals i l'existència de títols expansius en l'article 149.1 de la Constitució Espanyola.

''Selahattin Demirtaş contra Turquia''

S'analitza en aquest article la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el cas de l'opositor kurd empresonat Selahattin Demirtas i com aquesta pot establir un precedent amb conseqüències a Espanya arrel de l'enjudiciament penal dels líders independentistes catalans, ambdós en un context d'autodeterminació. Un anàlisi que permet aprofundir en els límits d'aquest tribunal degut al difícil equilibri entre el control jurisdiccional interestatal i la sobirania nacional. 

¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar